Anekdotes: samen de leukste herinneringen ophalen

Van anekdotes en wist-je-datjes tot kantoorgrappen en verhalen uit de oude doos: ze zorgen al snel voor een glimlach. We zijn dan ook erg benieuwd naar jouw leukste, mooiste, grappigste of meest ontroerende Galjema-herinnering. Deel je mee?

Jouw Galjema-anekdote:

INGEZONDEN BRIEF

Terugblik van een oud medewerker

Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie 75 jarige bestaan. Een geweldige prestatie! En wat een prachtige professionele presentatie van de geschiedenis, waaraan ik met veel plezier gedurende 15 jaar heb mee mogen bouwen aan de afdeling techniek binnen het ‘gezinsbedrijf’ van Paul en Joke. In 1984 heeft Paul Keijser de juiste mensen met de juiste inzet binnengehaald om zijn ideeën uit te bouwen. “Goed gedaan jochie”, zouden ze in Utrecht zeggen. Dat moet je tegen Paul, klein van stuk, maar groots in doorzettingsvermogen als rechtgeaard Rotterdammer, niet zeggen, maar toch! Zijn trots op hoe hij Galjema samen met z'n medewerkers tot de huidige opbouw van personeel en relaties bestanden heeft gedaan. En terecht. Dat liet hij je ook altijd blijken, ook in de tijd dat het wat minder ging. Daardoor waren de kennisdragers (het personeel en Paul zeker ook), bereid de schouders eronder te zetten. Om zo de projecten op tijd en binnen budget tot een goed einde te brengen. Intussen gepensioneerd en sinds ruim 4 jaar woonachtig in Zuid-Afrika, kan ik terugkijken op de vele, zeer gevarieerde projecten die we met elkaar hebben gerealiseerd voor onze opdrachtgevers. Van het ‘voordeurbelletje tot aan de hoogspanningsring’ noem ik het altijd maar (sorry hoor W-collega's). De lijst van al deze projecten is te lang om hier te vermelden en zou in het kader van deze terugblik, naar mijn mening, niet passen. Een aantal zeer bijzondere wil ik toch even aantippen: koninklijke paleizen, musea, Molukse kerken, ontelbare overheidsgebouwen, postkantoren (ja, ja, die waren er toen nog) en voorsorteercentra, telecom centrales en straalverbindingsmasten (ca. 250 stuks landelijk) voor de toen in opkomst (eind 80 er begin 90-er jaren) zijnde mobile communicatie. Het is uniek om vast te kunnen stellen, dat Galjema al deze technologische ontwikkelingen heeft verwerkt in hun adviezen door medewerkers in de gelegenheid te stellen de noodzakelijke kennis op te doen door het stimuleren van deelname aan cursussen (niet alleen in de ‘baas z’n tijd’ hoor!). Het is goed te constateren dat deze stimulans heeft geleid tot een perfect georganiseerd adviesbureau, met nog steeds de juiste aandacht voor de medewerkers en ook hun kennisopbouw. Hulde! Vasthouden en doorgaan op deze weg zou ik zo zeggen, ook in deze opnieuw zeer onzekere periode van rondwarende Corona-virussen. De voorgestelde jubileumreis van mei 2020 zal nog wel even op zich moeten laten wachten, denk ik zo, want de hele wereld lijkt op dit moment even stil te staan. Laten we ons, nu we daarvoor de tijd hebben, bezinnen op datgene wat we in de toekomst zeker niet moeten vergeten; namelijk werken onder alle omstandigheden naar een menselijke maat. Het geeft mij een goed gevoel over datgene dat ik heb mogen doen voor Galjema en dank de directie en oud-medewerkers voor hun support. Het ga jullie goed en ik wens Galjema het allerbeste!

- Oud-collega Johan Zandee, Kaapstad, Zuid-Afrika

Renovatie in tijd van oorlog

"De Franse hotelgroep Novotel vroeg ons om alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties te realiseren voor het nieuwe Novotel in Rotterdam. We waren nog niet klaar, het hotel was nog niet geopend, of de Golfoorlog brak uit. Opeens kwamen er Amerikaanse militairen met vliegtuigen, helikopters en tanks met bestemming Irak naar de Van Ghentkazerne van het Korps Mariniers in Rotterdam, maar die had te weinig ruimte. Dus werden er Amerikaanse militairen op de bovenste verdieping van het gloednieuwe Novotel gehuisvest. Wij heel snel alles aansluiten, testen en in werking stellen. De helikopters vlogen heen en weer tussen de Van Ghentkazerne en het dak van het Novotel en ik hoorde daar de verhalen aan van de Amerikaanse generaals. Dat was een bijzondere ervaring."

- Paul Keijser, oud-directeur van Galjema

Van Delft naar Zoetermeer

"In februari 2018 ben ik als management assistent gaan werken bij Galjema. Als snel bleek dat er een verhuizing gepland stond naar een modern verzamelgebouw en een strak in te richten eigentijds en liefst papierloos kantoor, geschikt voor flexibel werken. De keuze viel uiteindelijk op Spazio Offices in Zoetermeer en het organiseren van de verhuizing met alles wat daarbij hoort werd aan mij toevertrouwd. Dat heb ik geweten! Een omvangrijke en uitdagende klus, maar met inzet van het hele Galjema team zijn er uiteindelijk 30 containers met oud “Galjema” materiaal veilig afgevoerd.


Als ervaren werknemer heb ik met verschillende organisaties in zowel het bedrijfsleven als de zorg kennisgemaakt, maar bij Galjema ben ik echt in een warm nest terechtgekomen; het is een familiebedrijf met betrokken professionals die werken vanuit bezieling. De korte communicatielijnen, laagdrempeligheid, collegialiteit en goede werksfeer i.c.m. met een no-nonsense mentaliteit maakt het plezierig mij vanuit mijn ondersteunende en afwisselende functie in te zetten voor deze hechte club!"

- Marlies van Kempen, management assistent Galjema

Koninklijke klussen

"Ieder project heeft zijn eigen verhaal. Galjema is bij een ruime variëteit aan projecten als adviseur ingeschakeld. Zo ook bij het project 'Koninklijke paleizen'. Nu is het niet toegestaan om daarover aan de weg te timmeren. Inhoudelijk mag dan ook geen informatie over het paleis Huis ten Bosch, de koninklijke familie of met de hoogwaardige toegepaste techniek gedeeld worden. Als samenwerkend project team is ons het volgende overkomen, zullen we maar zeggen. Infrastructurele projecten konden alleen worden uitgevoerd tijdens buiten gebruik zijn van het paleis. Deze projecten dienden dus ook in zeer beperkte tijd te worden uitgevoerd en opgeleverd. We spreken over de beginjaren 90."

- Jan Zandee, oud-Collega Galjema

Kantoorgrappen:

Missie rijbewijs

"We hebben bij Galjema altijd een hele leuke sfeer gehad op kantoor. Er wordt veel gelachen en er worden ook weleens grapjes uitgehaald tussen collega’s. Zo was er een collega die voor de zoveelste keer op moest voor zijn rijbewijs. Uiteindelijk had hij het dan toch gehaald. Een paar andere collega’s hebben toen bij een autosloperij twee oude autobanden en een stuur gehaald. Die hebben ze aan zijn tekentafel vastgemaakt om er een auto van te maken. Kon hij meteen in de praktijk gaan oefenen."

- Ellen Bevaart, management assistent Galjema

Heb ik weer...

"Het eerste project waarvoor ik op locatie mocht gaan kijken was de renovatie van een hogeschool. Als onderdeel van de gebouwinspectie moesten we onder het verlaagde plafond kijken. Ik tilde een van de plafondplaten op en daar vond ik meteen twee gestolen portemonnees. Die zaten nog vol met pasjes maar het geld was weg. Ze bleken van twee docenten van de hogeschool te zijn en waren zeven jaar eerder gestolen. Ik heb de portemonnees teruggeven aan de docenten, maar dacht wel meteen van dat heb ik weer…"

- Bas van der Eem, Revit modelleur Galjema

Wist je dat:

Op 15 februari 1985 Galjema volgens het verhuisbericht een "betere en passende behuizing" betrok aan de Geestbrugweg 46 in Rijswijk? Dat was een mooi oud pand, met een tuin met garage. In de eerste jaren werden tekeningen in de garage in eigen beheer geplot maar dat werd al snel extern uitbesteed. Maar goed ook, want de pennen van de plotter weigerden vaak halverwege de productie hun dienst waardoor de gehele plot weggegooid kon worden.

Op de volgende pagina


Goede Doelen: Galjema sponsort. Jij stemt.

Ook interessant voor jou:


Stuur ons jouw Galjema anekdote of wist-je-datje!