Wanneer technische installaties van groot belang zijn

Galjema wordt vaak gevraagd voor advisering over technische installaties die niet mogen falen. Zo komen we onder meer op politiebureau's, vliegbasissen en in meldkamers. Voor de gemeente Amsterdam hielpen we onder meer mee met de elektrotechnische verplaatsing van het Regionaal Crisiscenter. Een operatie die van levensbelang is.

Project: Stadhuis Amsterdam

Renovatie van het Regionaal Crisiscenter

Stort er een vliegtuig neer of is er een bommelding in de binnenstad? Dan komen alle hulpdiensten samen in het Regionaal Crisiscenter. Jarenlang lag dit beleidscentrum, onder ambtenaren bekend als ‘De Bunker’, in de kelder van de Stopera. Maar met de renovatie van het stadhuis ging het center naar de eerste verdieping. Om de inzetbaarheid van de ruimte zo flexibel mogelijk te houden, was de wens van de gemeente om een normale kantoorruimte te realiseren die bij noodgevallen binnen vijf minuten kan worden omgebouwd tot crisiscenter.

Oscar Gerritsen, Galjema projectleider op dit traject:

“We hebben het hier over een bestaand gebouw. De vraag is dan: hoe krijg je het nieuwe erin, zonder al het oude eruit te halen? Het sleutelwoord is integraal ontwerpen. Alle installaties communiceren onderling met elkaar, dus de coördinatie met alle betrokken technische partijen is enorm belangrijk. Er zijn dan ook veel testen gedraaid om de integraliteit te waarborgen. Verder heb ik meegedacht over de voorzieningen die in het center nodig zijn, van kabels tot glasvezel. De ruimte ziet er nu clean en simpel uit, maar achter de schermen is alles gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Dit proces goed stroomlijnen was de grootste uitdaging in dit project. Maar daardoor ook de leukste!”

Project: Nationale Opera & Ballet (Amsterdam)

Een veilige voorstelling

De Nationale Opera & Ballet in de Stopera is voorzien van de meest geavanceerde verlichting en geluidstechnieken. Kostuums worden in de eigen naaiateliers gemaakt en op het podium pronken de mooiste, zelfgemaakte decors. Een van de klussen die Galjema verzorgde in het theater was de vernieuwing van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie.

Oscar Gerritsen, Galjema projectleider op dit traject:

“Het theater is gigantisch. Onlangs nog reed er voor een voorstelling doodleuk een Cadillac over het podium. Het theater hoort bij de gemeente, maar qua afstemming zit je om de tafel met een andere interne afdeling met andere prioriteiten. Hier staat de voorstelling in het middelpunt. Terwijl in het kantoorgedeelte de mens voorop staat; hoe men zich voelt en hoe ze werken. Deze verschillende wensen moet je als adviesbureau goed aanvoelen om zo optimaal mogelijk mee te denken met de behoeftes én veiligheid van de klant.”

Op de volgende pagina


Technische installatietrends in het onderwijs

Ook interessant voor jou:


Collega Eric Blonk duikt de Galjema geschiedenis in