COLLEGA'S BAS & ELLEN


Over werken bij Galjema, keuzes maken en autobanden (ja, echt!)

Wie bij Galjema aan de slag gaat, blijft gemiddeld meer dan twintig jaar. Ellen Bevaart (65), managementassistente, werkt er nu van alle collega’s het langste. Zij begon in 1985 en viert in 2020 haar 35ste jaar bij Galjema. Ellen ging in gesprek met Bas van der Eem (25), onze jongste medewerker, die in oktober 2019 begon als Revit Modelleur Werktuigbouwkunde.

Ellen Bevaart
Bas van der Eem

“Bas, waarom heb jij eigenlijk voor Galjema gekozen?”

“Na mijn studie vliegtuigtechniek zocht ik naar een combinatie tussen techniek, big data en ICT en dat heb ik hier bij Galjema gevonden. Onze directeur Ignacio wist dat ik het vak nog moest leren, maar hij gaf me die kans.”

“En hoe bevalt het?”

“Heel goed. Vooral de aandacht en betrokkenheid onder collega’s is fijn. Hiervoor heb ik bij grote internationale bedrijven gewerkt en daar was de sfeer nogal onpersoonlijk. Bij Galjema ken je iedereen en je luncht samen.”

“Dat herken ik. Ik heb eerder ook bij internationale bedrijven gewerkt. Bij Galjema was het meteen veel persoonlijker. We zaten toen met z’n vijven in een oud herenhuis in Rijswijk. Daar lunchten we bij mooi weer op het balkon en konden vijgen uit de tuin eten.”

“Dat klinkt gezellig.”

“Het was veel trappen lopen en er kwam eens een oud verlaagd plafond naar beneden. Een van de technisch tekenaars kon net op tijd wegspringen. Nee, ons huidige kantoor is echt klasse.”

“Is de werksfeer door uitbreiding en verhuizing wel veranderd?”

"Galjema is geen familiebedrijf, maar zo voelt het wel. We staan echt voor elkaar klaar. Er is ook nagenoeg geen verloop van personeel geweest in de afgelopen jaren."

“Die is juist heel erg hetzelfde gebleven. Galjema is geen familiebedrijf, maar zo voelt het wel. We staan echt voor elkaar klaar. Er is ook nagenoeg geen verloop van personeel geweest in de afgelopen jaren.”

“Zou dat ook komen doordat er weinig directeuren zijn geweest? Bij veel bedrijven zie je dat om de twee jaar een andere directeur weer alles op de schop gooit.”

“Dat heeft zeker een grote invloed op de sfeer. Hier worden je geen dingen opgelegd van bovenaf of door mensen van buitenaf. Alles gaat in goede harmonie.”

“Ik merkte tijdens mijn sollicitatiegesprek al dat Ignacio probeert mensen binnen te halen die hier passen. Dat helpt ook voorkomen dat ze na twee maanden weer vertrekken omdat er geen goede match is.”

“Dat klopt. Al is de trend tegenwoordig dat mensen vaker van baan wisselen. Zie jij jezelf hier de komende twintig jaar werken?”

“Voor techniekstudenten zijn er nu inderdaad zoveel mogelijkheden. Overal zijn personeelstekorten. Ignacio heeft mij hier echt de vrijheid gegeven om uit te zoeken wat ik wil door mee te lopen met projecten. Dat voelt heel goed. Heb jij nog tips voor me?”

"Ignacio heeft mij hier echt de vrijheid gegeven om uit te zoeken wat ik wil door mee te lopen met projecten."

“Ga door met jezelf ontplooien. Er zijn binnen Galjema altijd doorgroeimogelijkheden en kansen om cursussen en opleidingen te volgen. Alles is bespreekbaar. We zijn allemaal wel serieus in ons werk, maar er wordt ook veel gelachen en we hebben regelmatig etentjes.”

“Ik heb inderdaad gehoord dat er een aantal grapjassen op kantoor zitten. Weet je nog een specifieke grap die je is bijgebleven?”

“Nou en of. Een collega moest voor de zoveelste keer op voor zijn rijbewijs. Eindelijk had hij het gehaald! Een paar andere collega’s hebben toen bij een autosloperij twee oude autobanden en een stuur gehaald. Die hebben ze aan zijn tekentafel vastgemaakt om er een auto van te maken. Kon hij meteen in de praktijk gaan oefenen.”

“De jaarlijkse personeelsdag is natuurlijk ook zo'n dag waar plezier voorop staat. Heel leuk dat we dit jaar naar Sevilla gaan en dat ik mee mag, ook al ben ik eigenlijk gedetacheerd en niet in dienst van Galjema.”

“Ja, natuurlijk mag je mee! We zijn uiteindelijk toch gewoon een grote familie.”

Meer weten over werken bij Galjema?

Op de volgende pagina


Onze duurzame partnerrelatie met ZRi

Ook interessant voor jou:


Wanneer technische installaties van levensbelang zijn